Şarjlı Matkap Batarya Yenileme
Şarjlı Matkap Batarya Tamiri 
Eylül 8, 2020
onvo bisiklet pil tamiri
Onvo Bisiklet Batarya Tamir Servisi
Kasım 12, 2023
Şarjlı Matkap Batarya Yenileme
Şarjlı Matkap Batarya Tamiri 
Eylül 8, 2020
onvo bisiklet pil tamiri
Onvo Bisiklet Batarya Tamir Servisi
Kasım 12, 2023
Hepsi

Lityum İon Pil Ömrü Ne kadar ?

Lityum İon Pil

Her elektronik cihaz için farklı boyutlarda üretilen piller, kullanım şekillerine göre farklı ömürlere sahiptir. Peki, lityum ion pil ömrü normalde ne kadardır? Her elektronik cihaz için tasarlanabilen lityum iyon batarya ömrü ortalama 5 yıl olarak ifade edilir. Ancak maksimum kullanım süresi boyunca pillerin en iyi ömre sahip olabilmeleri sadece onların doğru şarj süresine ve şarj edilme tekniklerine uyulduğunda mümkündür. Ayrıca bulundukları oda sıcaklıkları çok soğuk ve çok sıcak ortamlar da pil ömrünü etkiler. Açıkçası kullandığınız cihazlara ne kadar iyi baktığınız onların kullanım ömrünü etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bu, şarjlı piller ve bataryalar için markalara göre de değişen bir durumdur. Bunun dışında ilk yıldan itibaren bataryalar, eski gücünü yitirerek daha az kapasiteyle çalışmaya başlar. Normal güç yitimi dışında beklenenden hızlı bir güç kaybı olmaması için bütün elektronik cihazların çalışma prensibine uygun şekilde kullanılması önemlidir. 

Bilgisayarlarda Lityum İon Pil Ömrü

Bilgisayarlarda pil ömrü, cep telefonlarına göre daha çabuk olabilmektedir. Bunun nedeni bilgisayarların genellikle çok fazla programı bir arada çalıştırmasıdır. İnternet kullanımı, virüs tarayıcı, aynı anda internette açık olan birçok sayfa batarya gücünün daha çabuk azalmasına neden olur. İzlenen videolar, aynı anda açık olan birden çok program özellikle de tasarım, video kurgu programları gibi hafızada fazla yer kaplayan programlar lityum ion pil şarj kapasitesini daha hızlı düşürür. Ortalama 5 saatlik bir şarj süresi bulunuyorsa bilgisayarda açılan her program bu süreyi biraz daha kısaltır. Daha fazla şarj edilen batarya ise ömrünü öngörülenden daha çabuk bir sürede tamamlar. Bataryaların ömrünü doldurmalarına sebep olan bir diğer şey ise bilgisayarların şarjı dolu olsa bile fişten çıkarılmamalarıdır. Bu durum şarj kapasitesinin bir süre sonra tam anlamıyla sıfırlanmasına ve bilgisayarın şarja takılı olmadan çalışmamasına yol açar.  

Cep Telefonlarında Pil Ömrü 

Lityum ion pil ömrü, her cihaz için farklı olduğu gibi cep telefonları için de farklıdır. Cep telefonları gün içinde iletişim ve haberleşme amacıyla kullanılır. Bu nedenle lityum iyon cep telefonu bataryaları gün boyu dayanıklı olmalıdır. Birçok işi aynı anda halletmeye yarayan cep telefonu bataryaları da bu amaca hizmet etmek üzere tasarlanmıştır. Bu doğrultuda cep telefonu bataryaları, 12-36 saat aralığında değişen şarj süresine sahiptir. Bu süre kullanılan programlara ve cep telefonu kullanımı süresine göre de değişir. Sonuçta işe gidip gelen ve evinin dışında cep telefonu kullanan biri için şarjın gün içinde bitmemesi oldukça önemlidir. Örneğin tama yakın bir batarya ile dışarı çıkan bir kişi eğer bataryada hızlı bitme sorunu yoksa bu şarjla akşama kadar idare edebilir. Ancak müzik dinlemek, internete girmek, bluetooth kullanımı gibi çeşitli kullanımlar bu kapasiteyi hızlıca doldurabilir. 

Lityum İon Pil Ömrünü Bitiren Faktörler 

Lityum ion batarya ve pil teknolojileri, bir kez ömürlerini doldurduklarında bir daha ful kapasiteye kavuşamazlar. Ancak kullanım avantajı açısından diğer pillere oranla çok daha iyi bir durumdadırlar. Daha uzun süre şarj süreleri vardır. Bu avantajların yanında pil ömrünü kısa sürede bitiren bazı durumlar bulunur. Telefonu ya da herhangi bir elektronik cihazı şarjı neredeyse sıfıra inecek kadar kullanmak bunlardan bir tanesidir. Aşırı kullanım nedeniyle cihazda meydana gelen ısınma lityum iyon pil ömrü için son derece olumsuz bir durumdur. Çok soğuk ya da çok sıcak havaya maruz kalan lityum ion pil ya da bataryaların kimyalarında değişimler gözlenecektir. Bu durum onların eskiye oranla daha az performans göstermelerine, bazı durumlarda da tam güç kaybı yaşamalarına yol açacaktır. Kısacası alınan cihazın kullanım kılavuzuna uygun olarak kullanımı ve doğru şarj ile li-ion piller uzun ömürlü bir kullanıma sahip olabilirler. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir